пʼятниця, 22 травня 2020 р.

18.05.-22.05
5 клас
Міні-проект "Сервірування святкового столу"
Тема: Види столових приборів. Правила поведінки за столом. Сервірування святкового столу



Порядок сервірування столу, та викладання основних столових приборів



Мал. 1.Схеми розміщення столових приборів залежно від їх кількості та запланованого меню
Ножі кладуть праворуч від тарілки лезом до неї, винятком може бути зображена на малюнку 1, а сервіровка столу для легкого сніданку, коли використовують ніж для намазування масла на хліб або тости. В цьому разі ніж для масла кладеться на пиріжкову тарілку (вона менша за розмірами від звичайної) так, щоб його ручка була розвернута вправо та вниз. Виделку кладуть ліворуч, вістрями зубців вгору, щоб вони не дряпали скатертину (мал. 1, б). Якщо будуть подавати перші страви (супи, бульйони), до приборів кладуть ложку, яка має зайняти місце справа біля ножа (мал. 1, в). Якщо до столу планується подавати десерт то за тарілкою кладуть десертну ложку, ручкою вправо (мал. 2).
Якщо у вас святковий обід, поставте до кожного приладу келих для мінеральної води, фруктового або томатного соку. Добре поставити до кожного прибору окрему маленьку сільницю.
Посередині столу ставлять спеції, хлібницю, масельничку, цукорницю (в ній має бути ложечка для цукру або щипчики для цукру-рафінаду), вазу з варенням або лимоном. Мінеральні води та соки перед подачею на стіл треба відкоркувати.
Солодкі страви подають зазвичай наприкінці святкового обіду. Перед тим, як їх подати, рекомендується прибрати зі столу використаний посуд, хліб, спеції. Стіл сервірують десертними приборами і посудом; десертні тарілки розміщують перед кожним гостем, праворуч кладуть ніж лезом до тарілки, зліва — виделку зубцями вгору. За тарілкою праворуч розміщують чашку з блюдцем.
Для сервірування можна взяти цукорницю, щипці для цукру, ложечки та виделки для лимона, розетки для джему, вази для фруктів і кондитерських виробів.
Мал. 2. Приклад сервірування столу до сніданку або вечері
До сніданку та вечері стіл сервірують майже однаково. З лівого боку від того, хто сидить, ставлять пиріжкову тарілку (мал. 2). Посередині — глибоку або мілку тарілку. Справа від неї кладуть ніж та ложку, зліва — виделку. Чайну ложку кладуть за тарілкою, повернувши її ручку вправо. Хлібницю, масельничку, цукорницю, ставлять посередині стола, щоб їх було зручно діставати всім присутнім за столом. У вазочці з варенням має бути ложка, у цукорниці — ложка або щипці (для рафінованого цукру).
ВИКОНАЄМО ЗАВДАННЯ РАЗОМ
Відповідно до запропонованих схем (мал. 3) «Рулон», «Хвиля», «Віяло», «Спис» скласти серветки та розмістити їх на порційній тарілці.
Уміння красиво складати серветки — це дуже важливо для правильної сервірування столу. Так чому б і вам не спробувати навчитися цього? Для того щоб навчитися красиво складати серветки, перше, що вам потрібно — це самі серветки з льону або бавовни, трохи накрохмалені та ідеально чисті. По-друге, існує низка правил, яких потрібно дотримуватися, складаючи серветки:
  • • ідеальна форма серветки — квадрат із довжиною сторони 35 або 40 см;
  • • усі серветки, призначені для сервірування одного стола, мають бути складені однаковим способом;
  • • обираючи варіант складання серветки, не забувайте про те, що гості повинні зуміти швидко розгорнути ваш витвір; не варто ставити гостей у незручне становище занадто оригінальним способом складання.
Мал. 3. Схеми варіантів складання серветок
Додаткова інформація
• Під час сервірування столу треба враховувати, наскільки правильно будуть поєднуватися всі елементи сервіровки (меблі, посуд, скатертини та серветки, столові прибори) за формою, кольором та їх взаємним розташуванням. Також треба обрати провідну ідею (вік іменинника, пора року, привід, за якого ви збираєте своїх друзів), керуючись якою, буде виконано сервірування стола
• Якщо квіти принесли гості, відразу ставити їх на стіл не рекомендується, щоб не порушити симетрію і гармонію оформлення. При оформленні столу квітами стежте за тим, щоб вони не привертали до себе всю увагу гостей. Краще поставити їх у центр стола, на видноті, але висота букету не повинна бути вищою за рівень очей присутніх. Це дозволить гостям розмовляти через стіл.
Цікаво знати
  • • Меню в перекладі з французької значить «перелік страв».
  • • Назва процесу вживання їжі — трапези — пішло від древньогрецької назви меблів, на яких розміщували їжу. Під час вживання їжі перед гостями встановлювали низькі столики — «трапези», схожі на піднос на тонких ніжках.
  • • До всіх страв, які не сервірують порціями, подають ложку, виделку, лопатку, щипчики тощо.
Етикет — це правила, в яких відображається належна поведінка людей у суспільстві.
Етикет за столом — це перелік правил щодо поведінки людей під час прийому їжі.
Етикет за столом характеризується не тільки вмінням правильно використовувати столові прибори, а й правильно поводитися за столом, і навіть вмінням вести чи підтримувати розмову.
Етикет вживання страв і напоїв за столом, як і всі інші традиції, у першу чергу ґрунтується на увазі до відчуттів людей, які вас оточують. Хороші манери передбачають скромне і тихе, а значить — природне і вміле споживання страв та напоїв.
Так само, як будь-які традиції є досить сталими у часі, так і столовий етикет мало змінюється. Основні принципи залишаються незмінними, але з’являються нові прийоми обслуговування в закладах харчування, впроваджуються винаходи та вдосконалення щодо вигляду і форми приборів для споживання страв, нарешті, нові страви — все це приводить до зміни етикету споживання їжі.
Займати місця за столом запрошує господар або господиня. Сідають за накритий стіл спочатку жінки, а потім чоловіки. Якщо ви опинилися за столом поряд з незнайомими вам людьми, можна представитися їм, якщо це жінка або чоловік, старші за вас. Розмову слід вести з обома сусідами, не віддаючи переваги одному з них. Украй неввічливо говорити за столом про ваші смаки (що вам подобається і що не подобається). Сідаючи за стіл, потрібно пам’ятати про правильну поставу. Сидіти слід прямо, не напружуючись, злегка спираючись на спинку стільця.
Передусім треба пам’ятати, що починати їсти можна тільки тоді, коли почне їсти господар (господиня). Спочатку розкладають серветку та залишають її на колінах. Не треба заправляти серветку за комір або пояс. Один край серветки має лежати вище за інші для використання його у разі потреби витерти губи.
Серветка призначена для індивідуального користування, тому не варто передавати її сусідам. Після закінчення прийняття їжі серветку ніколи не складають, її просто кладуть на стіл, при цьому серветка може мати довільну форму.
Сівши за стіл, зверніть увагу на те, як сервірований стіл. Посуду і приладів начебто багато, але кожен на своєму місці, у кожного своє призначення.
Виделку тримають під невеликим кутом до поверхні стола. Долоню розташовують біля верхньої частини ручки, вказівний палець розташовують на вузькій частині виделки, але не дуже близько до зубців 
Додаткова інформація
  • • Усі столові прибори, які розташовані зліва (а це завжди виделки), слід тримати в лівій руці. Справа розташовані ложки і ножі, які тримають у правій руці.
  • • Перш ніж зробити ковток води або чаю, спочатку слід витерти губи, це варто зробити для того, щоб край скляного чи фарфорового посуду залишився чистим. Гості можуть покласти серветку і піднятися з-за столу тільки тоді, коли це зробить господар (господиня). Варто пам’ятати, що правил поведінки за столом слід дотримуватися не тільки в гостях, а й за родинним столом.
  • • Слово «етикет» має французьке походження й у позаминулому столітті воно визначало суворо встановлений порядок та форми поведінки при дворі французьких монархів, а також у дипломатичних відносинах.
  • • Перша виделка з’явилася в Італії. На початку XVII ст. приблизно у 1608 р. англійські джентльмени завезли виделки до Англії.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Писанка з бісеру